Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Megnyitotta kapuit a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren

2017. november 13. - EuroAstra
mobile_gallery_viewbox_shape_0_175_3360_1890.jpegGazdag gasztronómiai kínálattal, élménykonyhával, zsűrizett kézműves és iparművészeti termékekkel, ünnepi műsorokkal várja a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár a látogatókat 2017. november 10. és december 31. között a főváros egyik legszebb főterén, a Vörösmarty téren.

Ünnepi vendéglátás a magyar tradicionális kézművesség és a hagyományos gasztronómiai termékek, a tájegységekre jellemző ételek és borrégiók kínálatának bemutatásával

A Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár, mely 800 ezer látogatójával – több éve a tíz legszebb európai karácsonyi vásár között szerepel – egy olyan már márkává vált attrakció, mely nagyban hozzájárul Budapest desztináció nemzetközi turisztikai sikereihez.

A közönségsiker fenntartása érdekében idén megújult programkínálattal:

A régiók tradicionális kulináris kínálatát felvonultató tematikus gasztro hetekkel, látványkonyha bemutatókkal várjuk a közönséget.
November 10-től december 31-éig hetente más-más – a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó – kulináris bemutatót és kóstolót kínálunk, így Budapest szívében – egy helyen – ismerhetik meg a vásárlátogatók az ország régióinak étel- és borkínálatát!
Gasztro-hackerünk és séfünk látványshow-ja végig vezet a tradicionális konyha alapanyagaiból készített, a karácsonyi ünnepkör hagyományait őrző ételkínálaton a vásár hüttéjében. Mindezt kóstolni is lehet!

Hütte
A hütte célja, hogy a Kárpát-medence gasztronómiai remekeit vonultassa fel hagyományhűen, kistermelői alapanyagokkal, a szakmájukban kompromisszumot nem ismerő vendégséfekkel, sommelier-kel, borbárosokkal, borászokkal, csokoládé- és teaszakértőkkel, pálinkamesterekkel, sörfőzőkkel, baristákkal, kávépörkölőkkel.
A hütte a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár egész vendéglátásának reprezentációs színhelye. Funkciója, hogy a látványkonyhájában (amely ugyanaz az installáció, amely a világ legrangosabb szakácsversenyén, a lyoni Bocuse d’Oron is kiszolgálta a versenyzőket) hétről hétre bemutatott, különböző témakörű gasztronómiával sűrítve közvetítse a vásár vendégei felé a vásár, a tér megújulását.

Heti étel-témák a hüttében
1. hét: Szent Márton hete – nov. 10-19. LIBAÉTELEK + ÚJBOROK
2. hét: Vadak hete - nov. 20-26. VADÉTELEK + ÉSZAK-MAGYAR VÖRÖSBOROK
3. hét - nov. 27.- dec 3. TÖLTÖTT KÁPOSZTA + SOMLÓI BOROK
4. hét - dec. 4-10. – KISBÖJTI IDŐSZAK, HALAK HETE
5. hét: dec. 11-17. – HANUKA ÜNNEPKÖR ÉTELEI
6. hét: dec. 18-24. – KARÁCSONYI ÉTELEK 7. hét: dec. 25-31. – ÚJÉVI MALAC HETE

A hütte látványkonyhájában keddenként elkészítésre kerülő, az adott téma szerinti aktuális ételkör a tér vendéglátóegységeiben kiemelt étel lesz, melyet a vásár közösségimédia-felületein, weboldalán, illetve a sajtó felé rendszeresen kommunikálunk.

A Vörösmarty téren itthon és külföldön évtizedek óta elismert vendéglősök állnak a pultok mögött, így küldetéstudattal, hitelességgel képviselik a kárpát-medencei gasztrokulturális értékeket, a karácsonyi ünnepkör hagyományait.

A Hütte házigazdája, Czinege Tamás, aki 20 éve dolgozik a vendéglátásban, amely idő alatt profi szakemberré képezte magát több területen. Czinege Tamás harmadmagával a Gastro-Hack élharcosa. A konyhafőnök, rezidens séf a vásár ideje alatt Batta Ramon, a kiemelt vendégséf: Serényi Zsolt lesz.

 Forralt bor
A vásár egyik központi eleme a forralt bor, amely ettől az évtől egységesen megújul a téren. Nemcsak a hütte, de a téren található összes vendéglátóegység minőségi forraltbor-alapanyaggal dolgozik majd. Az alapanyagok neves borászatoktól kerülnek beszállításra.

A Vörösmarty téri vásár egyedi kézműveskínálata
A tradicionális és az újra gondolt, modernebb formába öntött ipar- és népművészeti tárgyak, valamint a design kiemelt helyet kapnak a vásáron. A kiváló minőség záloga, hogy már hagyományosan független szakmai zsűri választja ki azokat a magas minőségű termékeket, amelyeket bemutathatnak és árusíthatnak a rendezvényen, legyen szó akár kézműves termékekről, ajándéktárgyakról, akár trendi és kifinomult gasztronómiai különlegességekről.

Itt az ajándéknak szánt kézműves termékeket maguk a kézművesek árusítják. Így nemcsak a portéka kerül a vevőhöz, hanem az alkotó személyiségéből is egy darab. Egy készítői mosoly, illetve a vásárfia valódi ismerete – a bizalom és a személyre szabott ajándék jóleső érzése – az a plusz, ami a Vörösmarty téri vásárban az ajándékokhoz jár.

A kézművesek ugyanazon az áron kínálják a portékájukat, ahogyan egész évben. Folyamatosan követik a trendeket, a saját és egyedi stílusukkal ötvözik, színesítik a modern formákat, művészi elemeket.

Itt az érték szórakoztató, megfogható formában kerül a közönség elé

A vásár ideje alatt a látogatókat közel 160 nívós program várja. A színpadon népzenei, jazz, crossover, alternatív, blues, soul koncertre kerül sor hétköznaponként és hétvégén egyaránt. A gyerekeket hétvégenként bábszínházi és zenés-táncos előadásokkal várják a színpadon.
Idén a kézművesek ötlete alapján a fellépők színpada is új köntöst kap. A díszletek között tíz, több mint egy méter nagyságú angyalka kel majd életre.


A családok együtt vagy a gyerekek csoportokban készülhetnek megfogható formában az adventre: a kézműves játszóházban várják a gyerekeket, akik a gyertyaöntés, a mézeskalács-sütés, a gyöngyfűzés, a nemezelés és a kosárfonás technikáit sajátíthatják el a fűtött faházban.
Számos egyéb programmal is megidézik advent szellemét, ünnepélyes szertartás keretében gyújtanak gyertyát az óriás koszorún, nyitott műhely keretében, avatják be egy-egy mesterség kulisszatitkaiba a látogatókat.

Advent
Az adventi időszakban angyali kórus és gyertyagyújtás várja a látogatókat vasárnaponként a vásár kézművesei által készített óriás adventi koszorúnál, melyet több mint 3 méter átmérőjű, mintegy fél méter vastagságú és így a tér egyik legszebb dísze, valamint az ünnepi hangulat egyik meghatározó, hagyományőrző jelképe is egyben. A több mint 2 mázsa hántolatlan fűzfavessző-alapot 4 köteg normann fenyőággal tűzdelik meg és több mint 5-6 kg csipkebogyóval díszítik.
Hagyomány
A Magyar Kézműves Szövetség szervezésében Nyitott műhely keretében a helyszínre telepített hagyományos kovácsműhelyben a kovácsmesterség kulisszatitkaiba avatják be a közönséget.
A műhely programjaként december 13-án, Luca napján, ismét várják azokat a látogatókat, akik szeretik ősi hagyományainkat és szokásainkat. 

Joulupukki, a finn Mikulás az idei évben is ellátogat az Európa 10 legszebb karácsonyi vására közé választott Vörösmarty téri Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásárba, 2017. december 6-án 16-17 óra között várja a gyerekeket a téren felállított színpadon.

Fényfestés
Sötétedéskor fényfestés csodája várja a vásárlátogatókat! Nézze velünk egy meleg ital vagy finom étel társaságában, ahogy a fények segítségével megfestett ünnepi hangulatú képek a Gerbeaud Ház falán. A fényjáték megtekinthető minden nap délután 5 órától egészen a zárásig.


Karitatív
A hagyományokhoz híven, az idén is több karitatív szervezetet hívtak meg a szervezők, akik folyamatosan mutatkoznak be a vásár karitatív faházában. 
A tavalyi sikeres Jótékonysági adventi naptár akciót is folytatják a szervezők. 
A magyar Kézműves Szövetség Tagjai tagjai több mint ötven ajándékot kínálnak fel karitatív célra, hogy segítsenek a rászorultaknak. A tárgyak a Hütte üvegfalán jelennek meg egy adventi naptár 24 ablakaként. Minden nap kinyílik egy ablak, ahol a felajánlott ajándékok is láthatók, amelyekre mindennap licitálhatnak a segíteni és adakozni vágyók. A befolyt teljes összeget az aznapra kiválasztott civil vagy karitatív szervezetnek adják.



Fővám téri Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár

Az adventi hangulat idén a Vörösmarty térről – a Váci utcán átsétálva – elér a Fővám térre is! A Szabadság híd pesti oldalán családias hangulatú karácsonyi vásár hívja a látogatókat november 17. és december 24. között. 


A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr3013230755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása