Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Révay András: Kiváló évjárat

2017. november 10. - EuroAstra

del-bal-1.JPG Az újborok második bemutatóján ezúttal a Dél-Balatoni Borvidék pincészetei hoztak közel kilencven bort, palackozottat, tartály- és hordómintát a VERITAS WINEBAR-ban megrendezett kóstolóra. A borászok mind egyetértettek abban, hogy idén az időjárásra nem lehetett panasz.

del-bal-2.JPG „Szép évet zárt az őszi szürettel a Dél-Balatoni borvidék, mind elégedettek vagyunk. A fehér- és a kékszőlők esetében sem lehet okunk panaszra. Ezt szerettük volna megmutatni a közönségnek is, és bízunk benne, hogy a borokat kóstolva ők is egyetértenek velünk. Ezt az évet sokáig fogjuk emlegetni, érdemes eltenni ezekből a borokból!” – mondta el a kóstolón Bujdosó Ferenc, a Dél-Balatoni Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. A palackokat nézve persze adódik a kaján kérdés: miért kell mentőöv a kapitánynak – de a Bujdosó Pincészetnél egészen másról van szó. A tulajdonos minden szabadidejét a vitorlásán tölti és ez a kedvtelése fejeződik ki a borok elnevezésében. A Kapitány aranycsíkos sapkája alatt augusztus 14-én szüretelt Irsai Olivér rejtőzik, illata azonnal meghódítja a kóstolót. Az időjárást jól jelezi, hogy ennek a fajtának soha nem volt ennél korábban szürete! A Mentőöv viszont a pincészet első – Merlotból készített – roséja. Máskor mindig Cabernet Sauvignon – Pinot Noir adta a rosét. Ez is nagyon korai, augusztus végi szüret volt és most tisztán került a palackba.

del-bal-3.JPG „Mennyiségben és minőségben is meghaladta a várakozásainkat ez az év. A pezsgőnek való, korai fajtákat már augusztus közepén kezdtük szüretelni. Fehér- és kékszőlőből is kiemelkedő termésünk volt, minden fajtával mind illatban, mind ízben nagyon elégedettek vagyunk” – erősítette meg az elnök szavait Baranyai Péter, a Garamvári Szőlőbirtok borásza. A bemutatón a „Lellei” borcsalád szerepelt, amivel az a szándékuk, hogy jó ár-értékarányú borokat adhassanak a fogyasztók asztalára. A WINEBAR asztalán sorakozók közül a Cserszegi Fűszeresnek ez volt a „debütálása” a borászatnál. Egy 2015-ös telepítés első, tehát „szűzszüretéből” származik. Ígéretes jegyeket mutat, a kóstolóját azonnal meglepi, hogy az illata szinte kiharsog a pohárból! A roséból évről-évre több készül, mert bel- és külföldön egyaránt népszerű. A 2017-es rosé Syrah – Cabernet Sauvignon - Cabernet Franc - és Merlotból áll majd. Jelenleg még mind külön várakozik és itt a Syrah és a Merlot (70 : 30) házasítás tartálymintája volt kóstolható. A Syrah egészen különleges, déligyümölcsös sajátosságot ad a bornak a Merlot pedig a rá jellemző piros bogyós jegyeket hozza. Ezek a borok – ellentétben más rosékkal - több év után is megállják a helyüket.

del-bal-4.JPGTréfálkozásra adnak okot a Katona Borház palackjainak címkéi is. Megkérdezhető például, hogy ha náluk Irsai Olivér valakivel „Flörtölni” kezd, akkor kinek fogja megtenni az ajánlatot: Nálad vagy Nálam? Mert, bár ide még csak mintákat hoztak, a boltokban majd ezek a nevek lesznek olvashatók. Valóban – nagyon fiatalos karakterű borok, azoknak szólnak, akik a könnyedséget szertik borban is! Az Irsai, Sárgamuskotállyal házasítva roppant illatos, szinte parfümös bort adott, A Nálad vagy Nálam, pedig rosé. Jelenleg egy málnás, gyümölcsös illatú, tiszta Portugieser, de később elképzelhető, hogy egy Cabernet Sauvignon alapú rosé fogja váltani. A borház kínálatában szerepelt egy ritka fajta is, a Semillon. Ez ott „a szívünk csücske” – nagyon jó házasítási alap. Nem olyan erősen illatos, mint egy Irsai, de jó ízű, halakhoz, fehér húsokhoz, tenger gyümölcseihez lehet kiváló párosítás. Hosszan, 5-10 évig érlelhető és minden életszakaszban más arcát mutatja.

del-bal-5.JPG A Balatonlellétől délre található dombok kivételes adottságú termőhelyein dolgozik a Konyári Pincészet. Vörösboraikat kis fahordóban, XVIII. szádai pincében érlelik, ám erre a bemutatóra mégis inkább a Márton-napi Újborral, egy Olaszrizling - Sauvignon Blanc házasítással érkeztek. Nem túl erős, alkoholfoka 12,5 – hogy a libapecsenyét elegendő mennyiségű borral lehessen leöblíteni. Közvetlenül a kedves, libás címkéjű palackok mellett álltak az Ikon Pincészet borai – merthogy ezt a pincét is Konyári János alapította, 2004-ben. Egy célja volt vele: a közönség számára könnyebben elérhető, jó bort adni – jó áron! Innen két bort kóstolhattak most a látogatók, egy 2017-es Chardonnay-t és egy ugyancsak friss rosét, ami Cabernet Sauvignon – Merlot és Pinot Noir házasítása. Karácsonyra már az üzletek polcain találkozhatunk vele.

del-bal-6.JPG A Pócz Pincészet régen beírta a nevét a magyar borász társadalom Nagykönyvébe, Pócz Józsefet már Somogy Borászának is megválasztották! Mindig tud valami újdonsággal szolgálni. Most például egy olyan Olaszrizlinget hozott a bemutatóra, ami Balaton-bor jelölt. Hogy ilyen címet elnyerhessen, ahhoz a bornak tiszta ízűnek, illatosnak, gyümölcsösnek, könnyednek kell lenni. A feltételek szigorúak és minden évjáratban újra kell vizsgáztatni az erre pályázó bort. A másik legszebb bor a pincében 2017-ben a Sauvignon Blanc. Jelenleg finom seprőn van és még egy pár hónapos hordós érlelés vár rá. A Rosé Cuvée – 2017 összetétele Cabernet Sauvignon – Merlot lett, 60 : 40 arányban. Szép, érett szőlőből készült, így bizonyos, hogy - megfelelő körülmények között tartva - nem csak egy évig szerez örömet a fogyasztóknak.

del-bal-7.JPG Egyetlen másik helyen sem volt fellelhető az a bor, ami a Várszegi Pincészet asztalán csalogatta a kóstolni vágyókat. Ahogyan az Irsai, úgy a Csabagyöngye is csemegeszőlőként kezdte a pályafutását és még ma sem mondhatjuk, hogy túl sokan készítenének bort belőle. Közép-Európa egyik legkorábban érő fajtája, augusztus 3-4-én volt a szürete. Máskor általában gyöngyözőbort készítettek belőle, egy kis széndioxidot adva hozzá. Az idén viszont olyan szép, könnyed, illatos lett, hogy önállóan is megállja a helyét. Nagyon nagy sikere lett a pincében nem győzik tölteni a palackokat, olyan gyorsan fogy. A másik bor, ami szintén felkeltette a látogatók érdeklődését, a Rizling Cuvée volt. Hetven százalékban – reduktív eljárással készült – Rajnai Rizling és 30 % fahordóban erjedt és érlelt Olaszrizling alkotja. A Pincészetnek ezen kívül még Irsai Olivér – Sárga Muskotály házasítása is van.

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr5513212063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása