Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Mérföldkőhöz érkezett a Monsanto tervezett felvásárlása: A Bayer aláírta a megállapodást, amelynek értelmében 5,9 milliárd euróért elad bizonyos Crop Science üzletágakat a BASF részére

2017. október 15. - EuroAstra

unnamed_10.jpg A csomag részét képezi a globális glufozinát-ammónium üzlet és bizonyos vetőmaggal kapcsolatos tevékenységek.Az eszközök 1,3 milliárd eurós teljes árbevételt termeltek 2016-ban. Az eladás függ a Monsanto felvásárlásának sikeres lezárásától. A BASF kötelezettséget vállalt arra, hogy az ügylet lezárását követően legalább három évig tovább foglalkoztatja az átvett állandó alkalmazottakat.


 A Monsanto tervezett felvásárlásának fényében a Bayer aláírt egy megállapodást, amelynek keretében 5,9 milliárd euróért elad bizonyos Crop Science üzletágakat a BASF-nek. Az eladni kívánt eszközök körülbelül 1,3 milliárdos nettó árbevételt termeltek 2016-ban. „Lépéseket teszünk az esetleges szabályozói aggályok eloszlatására, hogy ezáltal sikeresen lezárhassuk a Monsanto ügyletet” – mondja Werner Baumann, a Bayer AG igazgatótanácsának elnöke. „Ugyanakkor örömünkre szolgál, hogy a BASF-ben olyan erős vevőre találtunk, amely ki fogja elégíteni a termelők igényeit, és hosszú távon lehetőségeket fog biztosítani alkalmazottaink számára.” Az ügyletre szabályozó hatósági jóváhagyások vonatkoznak, valamint függ a Monsanto felvásárlásának sikerétől is.

Az eladni kívánt eszközök között megtalálható a Bayer globális glufozinát-ammónium üzlet és a kapcsolódó LibertyLink™ gyomirtószer-toleranciát; lényegében a vállalat összes szántóföldi vetőmaggal foglalkozó üzletága és az ehhez kapcsolódó kutatás-fejlesztést. A vetőmagokkal foglalkozó értékesített üzletágak között megtalálható a globális gyapotmag üzlet (India és Dél-Afrika kivételével), az észak-amerikai és európai repcemag üzlet és a szójababmag-üzlet.

Az ügylet része a kapcsolódó szellemi tulajdonok és létesítmények, valamint több mint 1800 alkalmazott átadása (elsősorban az Egyesült Államokban, Németországban, Brazíliában, Kanadában és Belgiumban). A megállapodás részeként a BASF kötelezettséget vállalt arra, hogy az állandó alkalmazottakat az ügylet lezárását követő legalább három évben hasonló feltételek mellett tovább foglalkoztatja.

„Rendkívül hálásak vagyunk az alkalmazottainknak, akik az évek során kulcsfontosságú szerepet játszottak abban, hogy ezek az üzleti területek sikeresek legyenek” – mondta Baumann. „Ugyanakkor tisztában vagyunk vele, hogy foglalkoznunk kell a Bayer és Monsanto összevont termékportfóliójában található átfedésekkel.” A Bayer továbbra is szorosan együttműködik az illetékes hatóságokkal, annak érdekében, hogy a Monsanto tervezett felvásárlása 2018 elején megvalósuljon.

„A felvásárlással megragadjuk annak lehetőségét, hogy vonzó eszközöket vásároljunk a kulcsfontosságú területeken. Izgatottan várjuk, hogy kiépítsük ezeket az innovatív és jövedelmező üzletágakat, illetve köreinkben üdvözöljük a növényvédelem, vetőmagok és fajtajellegek tapasztalt és elhivatott szakértői csapatát. Ezek az üzletágak tökéletesen illenek a BASF csoport portfóliójába” – mondta Dr. Kurt Bock, a BASF SE ügyvezetőigazgató-tanácsának elnöke.

„Nagy örömömre szolgál, hogy a Bayer a BASF személyében egy olyan vállalatot választott felvásárlónak, amely társaságunkhoz hasonlóan nagy hangsúlyt fektet a partnerkapcsolatokra, valamint megbecsüli alkalmazottait. Nagyon örvendetesnek tartom, hogy a BASF kötelezettséget vállalt arra, hogy a miénkhez hasonló foglalkoztatási feltételeket kínáljon dolgozóink számára” – nyilatkozta Oliver Zühlke, a Bayer központi üzemi tanácsának elnöke.

Az adásvétel lezárulásáig az üzletágak a Bayer tulajdonában maradnak, üzemeltetésüket és fenntartásukat a vállalat látja el. A tervezett Monsanto felvásárlás lezárulását követően a Bayer e területeken a Monsanto meglévő programjainak, termékeinek és megoldásainak köszönhetően továbbra is aktív marad.

Az 5,9 milliárd eurós vételár nem tartalmazza a nettó működő tőke értékét, és a tranzakció lezárulásakor a szokásos korrekció keretein belül még módosul, többek között a BASF-nek átadott bármely készlet értékével. A vállalat az elidegenítésből származó nettó bevétel egy részét a Monsanto tervezett felvásárlásának refinanszírozására fordítja majd. A Bayer a Monsanto felvásárlástól várt teljes szinergiákkal kapcsolatban legkésőbb a tranzakció lezárulásakor további tájékoztatást nyújt.

A Bayer pénzügyi tanácsadóiként a BofA Merrill Lynch és a Credit Suisse, jogi tanácsadóiként pedig a Sullivan & Cromwell, a Dentons, a Cohen & Grigsby, valamint a Redeker, Sellner & Dahs járnak el.

Az ügy hátteréhez szükséges tudni, a gyomirtőszer toleranciával kapcsolatos génmódositó szabadalmakkal foglalkozik jórészt különböző haszonnövényeknél a vetőmag üzletág. Ilyenkor a haszonnövénybe egy specifikus széles spektrumú gyomirtószer génjét viszik be, majd a földön a szintén a cégtől megvásárolható széles spektrumú gyomirtóval lehet gyommentesen tisztán tartani a táblákat. Hasonló, amikor olyan gént visznek be, ami egy adott tipusu rovar kártevőre mérgező (és az emberekre elvben) ártalmatlan anyagot termel a haszonnövény élete folyamán. Más esetben csak bizonyos tulajdonságokat- szín, eltarthatóság stb - módositják géntechnológiai utón. Magyarországon jelenleg az ilyen növények vetőmagjainak behozatala és termesztése tilos..

 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr7512974064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása