Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Péntek, 13.

2017. október 13. - EuroAstra

covers_123363.jpgElőször ifjú koromban találkoztam ezzel a babonával, Ráth-Végh István (jogász, táblabíró, 1909-1959) „Az emberi butaság kultúrtörténete” c. háromkötetes könyvének olvasásakor.  Eszerint, és ez a leggyakoribb magyarázat, pénteken feszítették keresztre Jézus Krisztust és az utolsó vacsorán tizenhárman ülték körül az asztalt. A kettő összevonásából született a Péntek, 13. mítosz. De vannak más megfontolások is.

   Például Rossini, a neves olasz zeneszerző (Tell Vilmos, A sevillai borbély, stb.) balszerencsés napnak tartotta a pénteket, és ugyanilyen okból gyűlölte a tizenhármas számot. Így különösen említésre méltó, hogy 1868. november 13-án, pénteken halt meg. Arnold Schönberg, Bartók és Mahler mellett a XX. század legnagyobb zeneszerzője rettegett a 13-as számtól és – mit tesz isten? - 1951. július 13-án, pénteken halt meg.

   Az Amerikai Egyesült Államok polgárai különösen tartanak a péntek tizenharmadikétól. Sokan ilyenkor nem hajlandók repülőre ülni, autóba szállni, vagy normális munkamenet szerint dolgozni, mert attól félnek, hogy végzetes balszerencse éri őket. Ebben szerepe lehetett egy 1907-ben megjelent Péntek, 13. című regénynek, amelynek szerzője Thomas W. Lawson. Könyvének főszereplője egy sötét lelkű, elvtelen tőzsdeguru , aki a babonáktól való félelemre építve robbantott ki tőzsdepánikot a Wall Street-en. A regény és a sajtó által felkapott cím nagy mértékben hozzájárult, hogy péntek 13. az USA legismertebb babonájává vált. Nem így Kínában és Japánban, ahol a 4-est tartják balszerencsésnek.

   A könyv hatására még rátett egy lapáttal a film. A Péntek 13. (Friday the 13th) 1980-ban bemutatott amerikai film a filmtörténet egyik leghíresebb horrorja lett, amelyhez az évek folyamán számos folytatást készítettek. Az Amerikai Egyesült Államokban annak idején egyszerre 1.100 filmszínházban mutatták be, és már az első hétvégén 5,8 millió dollár bevételt hozott, amivel leszorította a bevételi toplista éléről A csillagok háborúja V. részét, „A Birodalom visszavág”-ot. (A Péntek 13-at még ebben a hónapban bemutatja nálunk az M5. Szigorúan 16 éven felülieknek!)

   A szerencse forgandó, csak ínségem állandó, írja Kisfaludy Sándor. Igaz, ő a szerelemre értette. Valószínűleg a balszerencse is forgandó, de az emberek jobban szeretnek kudarcaikra magyarázatot találni. Például a Péntek 13-at. A szerencsére nem kell magyarázat, örülünk neki.

   E jeles napon sok szerencsét kívánok az Olvasónak!

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr3612957457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása