Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Meddig tart a dollár lendülete?

2017. szeptember 24. - EuroAstra

fed.jpgA Fed Nyíltpiaci Bizottságának szerda esti ülése a várakozásoknak megfelelő eredményt hozott: kamatemelés nem történt, és bejelentették a Fednek a monetáris szűkítés irányába tett lépéssorozatát, azaz a mérlegfőösszeg csökkentésének programját, amely október 1-én kezdődik, és amely szerint a Fed havi 10 milliárd dollárral csökkenti eszközállományát.

 

Az újdonságot a háttéranyagok szolgáltatták, nevezetesen az úgynevezett dot plot, azaz a Nyíltpiaci Bizottság tagjainak előrejelzéseit összefoglaló táblázat: ebből arra lehet következtetni, hogy a Nyíltpiaci Bizottság nem módosította lefelé a várakozásait, és 2018 végéig még négyszer fog emelni, 50-75 bázisponttal a jelenlegi fölé emelve az alapkamatot. Ez így önmagában egyértelműen támogatja a dollárt és héjább jellegű, mint amire a piac számított, de kérdés, hogy a piac milyen mértékben veszi át a Fed előrejelzését. Van egy komoly érv arra, hogy ne interpretáljuk túl a Fed előrejelzéseit: ez a Fed ugyanis nem az a Fed, mint amelyik a döntéseket hozza néhány hónap múlva. Janet Yellen helyére minden bizonnyal más érkezik a Fed elnöki posztjára, és több másik pozícióban is változás lesz - mindenesetre a jelenlegi gárda lesz még hivatalban a decemberi nyíltpiaci bizottsági ülésen.

 

A japán központi bank nem változtatott a politikáján, és kifejezte, hogy több kell ahhoz, hogy nőjenek az inflációs várakozások. Az ausztrál központ bank vezetője, Phillip Lowe váratlanul egy galamb jellegű álláspontot adott ki, ami egy, a jövőbeli erősödés és gyengülés szempontjából kulcsszintnek tartott 0.8000 alá lökte az AUDUSD párt. Lowe ugyanakkor továbbra is igen bizakodó az ausztrál gazdaság teljesítményét illetően.

 

John J. Hardy SAXO Bank

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr112884844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása