Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

“Írás a Falon”

2017. szeptember 24. - EuroAstra

lisbaf.jpgLisa Solberg Los Angeles-i multidiszciplináris és multidimenzionális művész egyéni kiállítással mutatkozik be 2017. szeptember 24-én, vasárnap 18 órakor a Budapest Art Factory-ben. “Írás a Falon” a Bibliából ered, Dániel 5. könyvéből, jelentése: „baljóslatú írás”.

 

Lisa Solberg a nemzetközi művész rezidencia program keretében töltött egy hónapot Magyarországon, hogy új alkotások létrehozása mellett megismerje Budapest kreatív színterét. A program zárásaként megrendezett tárlat multidiszciplináris installációkat vonultat fel, amelyek talált tárgyak sokaságán keresztül a jelhagyás témáját járják körül. A megnyitó ideje alatt a BAF állandó művészeinek - Juhász Dóra, Kucsora Márta és Szász Sándor - alkotóterei is látogathatók. A BAF szeptemberi vendégművészének, Lauren Gregory-nak (US), illetve Gawie Joubert-nek (ZA) stúdiói is várják a műkedvelőket.

 

Erőnk az önuralomban rejlik, vagy az elengedésben? – hangzik a kérdés, amely központi szerepet kap Lisa Solberg Írás a Falon című kiállításában. Solberg a közelmúltban végzett kísérleteivel összhangban a jelhagyás rítusát fejtegeti. Különböző anyagok, talált és eltulajdonított tárgyak szolgálnak vizsgálódása alapjául, amelyek az alkotói folyamat során élő, lélegző entitásokká növik ki magukat.

 

A művész a pillanatot „jelhagyással” ragadja meg, amelyben fokozott figyelmet szentel az apróságokban, láthatatlan és spirituális jelenségekben rejlő szépségre. Festmények, amelyek egyéb festett alkotások melléktermékei, véletlenszerűen felvitt felületek jelzik létezésüket, miként fesztelenül bontakoznak ki az alkotó keze alatt. A munkákból a szándékosság érzése kiválik, ahogy mentesülnek a félelem súlyától.

 

A tárlaton bemutatott műtárgyak gyári kőzettörmelékből, a kreatív folyamat maradványaiból, a budapesti miliőt megragadó fotókból, filozofikus töltetű, gunyoros hangvételű ám játékos rajzokból tevődnek össze. Ekképp, a kiállítótér többrétű értekezés helyszínévé alakul, hibrid szentéllyé, ahol olyan kérdések vetődnek fel, melyekre nincs válasz:

 

Mi veszélyes? Mi garantált? Hogyan élhetünk félelem nélkül? Hogyan védhetjük meg magunkat és élhetünk teljes életet egyszerre? Erőnk az önuralom? Erőnk az elengedés?

 

Lisa Solberg arra invitál minket, gondoljuk át ezt a személyes ugyanakkor univerzális kérdéskört, amely művészeti tevékenységének gerincét képezi. Latolgassuk a szónoki kérdéseket, ahol a válasz jelen van, mégis hiányzik.

 

Lisa Solberg (1983, Chicago, US) a Chicagói Művészeti Intézményen és a Coloradói Egyetemen (BFA) végezte tanulmányait. Nemzetközi művész rezidencia programokon vett részt Németországban, Utah-ban és Olaszországban. Őszinte, nyers és rezonáns művészetét széleskörűen mutatta be egyéni és csoportos kiállításokon. Jelenleg munkái Los Angeles-ben láthatóak az „LA Woman” című kiállítás keretében, melyet a Saatchi Art szervezett. Idén télen művészek által rendezett csoportos tárlaton mutatja be alkotásait Los Angeles-ben, valamint Assisi-ben, Olaszországban, a nemrég befejezett rezidencia folytatásaként. Los Angeles-ben él és alkot.

 

  1. szeptember 24. 18.00-20.00

Lisa Solberg: Írás a Falon

Budapest Art Factory

1138 Budapest, Váci út 152-156.

 

www.budapestartfactory.com

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr4712887386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása