Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Tudósok az Északi-sarkon

2017. szeptember 23. - EuroAstra

igloo.jpg -  Maga az a kutató az Északi-sarkról?

-  Igen, államtitkár úr. Most érkeztem Grönlandból, köszönöm, hogy fogadott.

-  Milyen az időjárás arrafelé?

-  Kutya hideg van, államtitkár úr.

-  És maga mit csinál ott abban a hidegben?

-  Magamról csak annyit, hogy földrajzot és energiagazdálkodást tanítok az ELTE és az amerikai Kolumbia egyetemen. Tagja vagyok annak az öttagú tudós csoportnak, amely már tíz éve foglalkozik a napenergia változásaival, a napsugárzás intenzitásának mérésével. Egy angol, két amerikai és egy orosz kutatóval együtt. Közel vagyunk már a megoldáshoz. Rövidesen húsz százalékkal javíthatjuk napkollektoraink hatásfokát. Pénzben ki sem fejezhető óriási eredmény lesz.

-  És mit tehetek önökért?

-  Eddig évi tíz millió forintot kaptunk a kutatásainkra. És 5 milliót egy civil tudományos szervezettől. Néhány napja levelet kaptunk önöktől és a civilektől, hogy jövőre megszüntetik a támogatást,

-  Hát igen, választási év lesz, minden forintra szükségünk van. Ezért vontuk el a civil tudományos szervezetek támogatását is. De mondja csak, nem próbáltak valamit kezdeni a reklámokkal? Jelentős bevételekre lehet szert tenni ilyen módon. Erről aztán tudnék mesélni.

-  Sajnos ez nem megy. A nagy cégek ismerik a terepet, nincs reklámértéke, a madár se jár arrafelé. Az AB-bizottságunk is csődöt jelentett.

-  Miért nem használnak valamilyen korszerű fogamzásgátló szert, vagy eszközt?

-  Félre tetszett érteni, államtitkár úr. Az Aurora Borealisról, az északi fényt kutató csoportról beszéltem. De nem szeretném drága idejét rabolni. Nincs valami megoldás a kérdés rendezésére?

-  Nézze, megmondom őszintén a véleményemet. A pénz nem minden. Helyezzék előtérbe a szakmai, tudományos, kulturális értékeket és takarékoskodjanak. Ne az anyagiakat tegyék az első helyre.

-  De kérem, az árammal már annyit spórolunk, hogy légkondicionált jégkunyhóinkban csak tizenkét fok van. Celsiusban. Emelkednek az alapvető élelmiszerek árai is. Egy kiló fókazsír ötven dollárba kerül, húsz százalékkal többe, mint egy évvel ezelőtt. És enni azért csak kell valamit.

-  Sajnos pillanatnyilag nem tudok segíteni. A miniszter leszedi a fejemet, ha most elkezdek pénzt osztogatni. Egy tanácsot azért adhatok Próbáljanak meg néhány jégkunyhót idegenforgalmi célokra hasznosítani.

Láng Róbert

                          

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr7012886450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása