Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Tovább gyengülhet a dollár a hurrikánok miatt

2017. szeptember 17. - EuroAstra

irmafriday.pngA piac nem várja, hogy kamatemelésről döntsön a Fed Nyíltpiaci Bizottsága a szeptember 19-20-i ülésén – arra viszont sokan számítanak, hogy a Fed bejelenti a mérlegfőösszegének csökkentéséről szóló tervet. Ez az előzetes terv szerint havi 10 milliárd dolláros csökkenés lenne, ilyen összegben nem pótolná a Fed a lejáró eszközeit, és mindez valószínűleg októberben kezdődne el. Ez a monetáris szűkítés irányába tett lépés összhangban lenne az adósságplafon esetleges emelésével, mivel ez utóbbi növeli az inflációs hatást, amire a Fed-nek lépnie kell, akár a mérlegfőösszeg csökkentésével is. És mivel Trump elnök megegyezett a demokratákkal az adósságplafon emeléséről, a mérlegfőösszeg csökkentéséről szóló bejelentésnek sincs különösebb akadálya.

 

Az, hogy a Fed elkezdi a monetáris szűkítést, már be van árazva a piacokon, így hát nem várhatók drámai események, amikor megtörténik a Fed bejelentése. Amire viszont már sokan felkapnák a fejüket az az lenne, ha a Fed óvatosságra intene a rövidtávú növekedési várakozásokkal kapcsolatban, például a két pusztító hurrikán okozta károk miatt. Ez még a decemberi kamatemelésre vonatkozó várakozásokat is jelentősen csökkentheti, és további dollárgyengülést okozhat, különösen a feltörekvő piaci devizákkal szemben, ha a kockázati étvágy továbbra is egészséges marad.

 

A dollár gyengülése némi emelkedést hozhat az olajárban, de tekintve a kereslet és kínálat globális egyensúlyát, a piac nem számít jelentős olajáremelkedésre.

 

John J. Hardy Saxo Bank

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr5212868306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása