Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Tovább vették az alapok az aranyat

2017. szeptember 13. - EuroAstra

images_17.jpgA legutóbbi COT-riport szerint (amely az augusztus 30 – szeptember 5 időszakot fogja át) tovább folytatódott a dollár eladása a nyolc IMM (International Monetary Market) devizával szemben. Az Európai Központ Bank múlt csütörtöki ülése sem állította meg az euro menetelését, az euró nettó long pozíciója az EKB ülése előtt 10 éve nem látott méretet öltött az alapok körében.

 

Az alapok összességében a vevői oldalon voltak az árupiaci termékek tekintetében a COT riport által megfigyelt időszakban. A Harvey hurrikán lendületet adott az energia cikkek határidős piacának, míg a nemesfémek és az ipari fémek iránt fennmaradt a kereslet.

 

A benzin és az alacsony kéntartalmú diesel iránt erős kereslet mutatkozott, ami a Harvey hurrikán által a texasi termelői kapacitásban okozott károkra és a kínálat visszaesésére vezethető vissza. A WTI olajat adták az alapok, akiket nem győzött meg az sem, hogy a WTI elérte az 50 USD/hordó árat.

 

Az aranyat a hetedik egymást követő héten vették, annak megfelelően, hogy a dollár tovább gyengült, az észak-koreai feszültség folytatódott, és az amerikai államkötvények hozama a tavaly novemberi szintre esett vissza. Ugyanakkor az Irma hurrikán enyhülése és a hétvégére várt észak-koreai rakétakilövés elmaradása némi korrekciót okozott a pénteki napot követően.

 

A jüan gyengült annak hatására, hogy a kínai kormány enyhített azokon az intézkedéseken, amelyeket a jüan shortolóinak megregulázására hozott. Ez a fejlemény növeli a arany korrekciójának kockázatát is, különösen, ha figyelembe vesszük az alapok long pozícióit, amelyek a múlt héten elérték az utóbbi egy év legmagasabb szintjének 95%-át. A long és short pozíciók aránya elérte a 20-at - öt éve nem volt ilyen magas.

 

Egy másik jelentős árupiaci kockázat a rézhez kapcsolódik. A május óta tartó 26%-os növekedés és ezzel együtt a nettó long pozíció megnégyszereződése arra enged következtetni, hogy az árak mozgása elszakadt a fundamentális tényezőktől.

 Ole Hansen, Saxo Bank

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr4112822226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása