Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

KÉTELY – John Patrick Shanley drámája a Belvárosi Színházban

2017. szeptember 13. - EuroAstra

ketely_plakat.jpgA 2017-es őszi színházi évad budapesti bemutatói közül valószínűleg kiemelkedő darab lesz a Kétely. A „jobbak” már láthatták augusztus 2-án az Ördögkatlan Fesztiválon és augusztus 4-én a balatonföldvári Kultkikötőben, így a fővárosiak már „érett” előadást élvezhettek Orlai Tibor produkciójában, nagyszerű színészekkel.

Először ismerkedjünk meg a szerzővel!  J. P. Shanley 1950-ben született ír-amerikai munkáscsaládban, New York Bronx negyedében, ahol sok olasz bevándorló is élt. Shanley a helyi egyházi iskolába (St. Anthony Roman Catholic Church) járt, ott szerzett tapasztalatokat e drámájához. A vietnámi háború idején a haditengerészetnél szolgált, utána fizikai munkásként dolgozott, majd beiratkozott New York állami egyetemére, amit 27 évesen végzett el. 1970 óta 23 színdarabot írt, háromszor nyerte el az Akadémiai-díjat. Gyakran maga rendezett drámáiból színművet vagy filmet. A Doubt: A Parable (magyarul: Kétely: egy példázat) című darabját a Broadway-n ötszázszor játszották. Megkapta érte a Pulitzer- és a Tony-díjat. Miután több nyelvre fordították, filmet forgattak belőle, 2012-ben Shanley operalibrettót is készített belőle, amit 2013-ban Minnesota államban játszottak. 

Nem kétséges, hogy az Orlai Produkció megint remekül választott – nemcsak darabot, hanem hozzá színészeket is. Zöldi Gergely fordításában és Pelsőczy Réka rendezésében látjuk, aki remekül ráérzett a színmű aktualitására. A négy színész (Udvaros Dorottya, Fekete Ernő, Simkó Katalin és Kéri Kitty) a legjavát adja Ignjatovic Krisztina jelmezeiben. A finom és ravasz lelki történésekhez azonban Vajdai Vilmos zenéjét kissé durvának találtam.

A történet a jó hírű St. Nicholas egyházi általános iskolában játszódik, ahol a merev és diktátor hajlamú, konzervatív igazgatónő, Aloysius nővér (Udvaros Dorottya) kifejezetten uralkodik mindenen és mindenkin. Él a hatalmával, s visszaél vele. Szigorúan megfeddi James nővért (Simkó Katalin), mert lelkesen tanítja a diákokat történelemre, és a gyerekek igen kedvelik. Aloysius falat emel tanár-diák között, hogy megszűnjön a szívélyes kapcsolat, csak a rideg szigor maradjon. Kérdezősködik az új paptanár és egy színes bőrű növendék  iránt. James nővértől megtudja, hogy a gyereket Fynn atya (Fekete Ernő) védelmezi, nehogy a társai bántsák. Gyakran négyszemközt beszélget vele a parókián. James nővér szerint a gyereknek egyszer alkoholszaga volt, mert titokban ivott a miseborból. Az igazgatónő ebből azonnal ügyet csinál. Különben is utálja a pap szabadosságait, sportszeretetét, jó kapcsolatát a diákokkal. Hívatja a papot, bűnös kapcsolatokkal vádolja, ráadásul cukorral issza a teát és az intézményben tiltott golyóstollal ír. Csapdákat állít neki. Az igazgatónő hívatja a diák szüleit is (Kéri Kitty)… Nem ismer szeretetet és megbocsátást. Persze ő győz. Végül mindenkit elbocsát, megaláz, a gyereket kirúgja. Magára marad a kételyeivel…

Nagyszerű dráma másfél órában, szünet nélkül. A néző azonnal tudja, kinek az oldalán áll.

További előadások a Belvárosi Színházban: 2017. szeptember 12, 24, október 9, 10, 20-án.

 

DOBI ILDIKÓ

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr5212823002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása