Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

LITURGIA ‒ MŰVÉSZETTÖRTÉNET ‒ MŰTÁRGY

2017. augusztus 26. - EuroAstra

lizurg.jpgHiánypótló tanfolyamot hirdet a Képzőművészeti Egyetem elsősorban egyházi személyek számára. …ami az egyháztörténetből kimaradt: ismeretterjesztő előadások szakrális témákban, művészettörténeti megközelítésben.

 

A LITURGIA - MŰVÉSZETTÖRTÉNET - MŰTÁRGY címmel egy szemeszteren át tartó, hétvégi ismeretterjesztő előadássorozat célközönsége a művészetkedvelő papok, lelkészek, hittudományi felsőoktatási intézmények, valamint az egyházi iskolák jelenlegi és volt hallgatói, tanárai, hitoktatók és lelkipásztori munkatársak, illetve bárki, aki érdeklődik a téma iránt.

 

A dr. Boros Ildikó és dr. Fehér Ildikó oktatók szervezésében, az egyetem tanárainak részvételével létrejött előadássorozat a szakrális művészet európai hagyományainak bemutatására törekszik. A kora-középkortól a jelen korig a legfontosabb egyházi művészettel kapcsolatos műfajokat, berendezési tárgyakat, műtárgy típusokat, ikonográfiai témákat veszik végig az előadók, műtárgy centrikusan, jellemző példák, analógiák segítségével. Ismertetik az építészet, szobrászat és a festészet általános keresztény ábrázolási hagyományait, jellegzetességeit a legfontosabb európai művészeti emlékeken keresztül: templomdekorációk, középkori freskóciklusok, oltárképek, ikonosztázok, faragott oltárok.

 

Az előadások során külön hangsúlyt helyeznek a keresztény ikonográfiára.

Az előadások célja ugyanis, hogy a résztvevők jártasságot szerezzenek az európai művészetben (oltárképeken, freskókon, fában vagy márványban faragva) leggyakrabban megjelenített szentek, attribútumaik, legendáik felismerésében: hogyan ábrázolják a legfontosabb bibliai szereplőket?

 

Több előadás mutatja be a templom-építészet hagyományait kitérve az épület-ikonográfiára, a különböző épületváltozatoknak, típusoknak a szakrális hagyományokban gyökerező eltéréseire: szentélykörüljáró, kegyúri karzat, szerzetesi cellák, jezsuita templomtípus stb. Azonban nem csak a múlt emlékei, hanem a 20. századi és a kortárs szakrális művészet legfontosabb képviselői és munkái is bemutatásra kerülnek, mivel a jelen korban, a hétköznapokban legtöbbször ezekkel találkozhatunk.

 

A tanfolyam kezdete: 2017. szeptember 16.

A tanfolyam helyszíne: Magyar Képzőművészeti Egyetem

Ideje: 1 szemeszter (12 x 4 óra), szombatonként 10-14 óráig

A tanfolyam részvételi díja: 60.000 Ft

További információ és a jelentkezési lap letölthető az alábbi linken.

 

http://www.mke.hu/node/37108

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr9112777886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása