Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

31. alkalommal is: Mesterségek Ünnepe

2017. augusztus 18. - EuroAstra

img_0972.jpg17-én, csütörtökön megnyitotta kapuit az idei, szám szerint 31. Mesterségek Ünnepe a Budai Várban. A fő téma a hímzés, a kiemelt vendég pedig Mongólia.

 

A megnyitón Pál Miklósné a NESZ (Népművészeti Egyesületek Szövetsége) elnöke köszönetet mondott a rendezvény segítőinek, résztvevőinek látogatóinak, mert a közös összefogás az, mely a hagyományainkat egyben tartja. Van, létezik népművészeti örökségünk, ezt ápoljuk és hozományként át is adjuk azt.

Elmondta, idén 31. alkalommal került megrendezésre a Mesterségek Ünnepe, mely most is, mint minden évben, az államalapítás ünnepe köré fonódik.

 

V.Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért, hungarikumokért felelős államtitkár, aki maga is a népi hangszerek gyűjtője, és népi együttes nagybőgőse arról beszélt, hogy minden embernek megvan a tehetsége. Van, aki a tárgyakon, zenén, vagy szavakon keresztül találja ezt meg, játékokat készítenek, virágokat kötne, de a közös mindebben a mesterségek szeretete. A kézművesség legnagyobb talánya, hogyan ölt testet az mely addig csak a lélekben létezett, hisz a kézművesség az anyag életre keltése.

img_1078.jpg

A külföldről, pl. Mongoliából, Kínból, Jakutföldről érkezettek termékein keresztül megtudhatjuk, miben tér el és hogyan köt össze minket a népművészet.

 

A megnyitón felszólalt Batbayar Zeneemyadar, Mongóliai magyarországi nagykövete is, mindezt magyarul tette, és kezdte így: Kedves barátaim, rokonaim…! Mongólia a magyarokat barátnak, testvérként tekinti. Beszélt közös jelképeinkről, és meginvitált minden látogatót a ger-be, körbe, amit mi jurtának nevezünk. Elmondta, a körnek nincs eleje, vége, mint ahogy a mi Mongol- Magyar barátságunknak sincs.

 

Péntektől vasárnapig, 18-tól 20-ig még látogatható a Mestersége Ünnepe.

 

http://www.mestersegekunnepe.hu/

Németh  Krisztina

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr6512758718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása